Friday, November 13, 2009

Fashion Confessions Interview on Fashion-Icon.gr

Dusanka Duric’s Confessions


Dusanka DuricdaroussoΓνώρισα τη Dusanka κατά την παρουσίαση της δεύτερης collection της στα πλαίσια της Athens Xclusive Designers Week (θεσμό που κινείται παράλληλα με το Athens Fashion Week) και εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά της. Της ζήτησα να μας μιλήσει για αυτή και αμέσως δέχτηκε. Βρεθήκαμε, λοιπόν, ένα πρωινό για καφέ και ακολούθησε μια «εξομολόγηση» σχετικά με την ίδια, τη φίρμα της DaRousso και το πώς έφτασε να παρουσιάζει για το AXDW.
Fashion-icon: Διαβάζοντας το βιογραφικό σου βλέπουμε ότι έχεις κάνει σπουδές οικονομικών και μια πετυχημένη καριέρα ως οικονομολόγος. Πώς προέκυψαν οι σπουδές και η ενασχόλησή σου με τη μόδα?
Dusanka Duric: Ανέκαθεν το όνειρο μου ήταν να ασχοληθώ με τη μόδα. Ξεκίνησα να φτιάχνω ρούχα για τις κούκλες μου και κατέληξα να φτιάχνω μέχρι και για τη μαμά μου.
Ωστόσο, στη Σερβία ήταν αδύνατον να ασχοληθώ με αυτό, λόγω των δύσκολων πολιτικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούσαν. Όλα αυτά με οδήγησαν στις οικονομικές σπουδές. Αργότερα ήρθα στην Ελλάδα για δουλειές και μια μέρα, περνώντας τυχαία από μία σχολή μόδας αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό που πάντα ήθελα. Αν και αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες κατάφερα να αποφοιτήσω από τη σχολή αριστούχος.
F-I: Μίλησε μας για τη δεύτερη collection σου που παρουσίασες στα πλαίσια της 6ης Athens Xclusive Designers Week, η οποία μάλιστα βραβεύθηκε με το βραβείο Best Catwalk.
D.D: Ναι, ήταν κάτι που δεν περίμενα καθόλου και πραγματικά με χαροποίησε.
Δουλεύοντας την collection μου για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2010 ήρθα αντιμέτωπη με αξίες και αρχές που βρίσκονται σε «κρίση» στην εποχή μας. Με την εισβολή της τεχνολογίας σχεδόν σε κάθε τομέα της ζωής μας καταλήξαμε να έχουμε απομακρυνθεί από τους εαυτούς μας. Η αναζήτηση για κάτι νέο και ανώτερο, μας έχει οδηγήσει στη μοναξιά και την απόκλιση από τον ίδιο μας τον εαυτό. Αγγίξαμε την κορυφή της εκμετάλλευσης του γύρω κόσμου μας με άλλοθι την επιβίωση, όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και σταματήσαμε να ενδιαφερόμαστε για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και την επίδραση που έχει η τεχνολογική αυτή «πρόοδος» του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο καθημερινά απειλείται.
Επιβάλλεται, λοιπόν, η επιστροφή σε συγκεκριμένες αξίες, που προβάλλουν την αληθινή, γήινη ομορφιά και έναν άνθρωπο που ζει σε αρμονία με το περιβάλλον.
Η collection μου περιλαμβάνει στοιχεία από την πολιτιστική κληρονομιά της ανατολικής Ευρώπης με όλη την ποικιλομορφία που αυτή παρουσιάζει. Υπάρχουν αναφορές στην αρχαία Ελλάδα και στοιχεία από το ethno της Σερβίας (βλ. πλεξούδες), σε αρμονία με σύγχρονες γραμμές και πιο ασυνήθιστα υλικά (π.χ. σχοινιά).
Ρόλο έπαιξαν και οι παρούσες οικονομικές συνθήκες, που μου επέβαλλαν απλές φόρμες και γραμμές, υφάσματα ελαφριά, καλοκαιρινά, τα οποία μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες και μπορεί να στηρίξει σχεδόν κάθε σωματότυπος.
Τα κοσμήματα που «έντυσαν» τη συλλογή είναι χειροποίητα, εμπνευσμένα από την αφρικανική τέχνη, με γυάλινες χάντρες φτιαγμένα από τη θεία μου (Dusanka Duric και αυτή) και μοναδικά κομμάτια από τη συλλογή Bres by Teti.
F-I: Η φωτογράφηση έγινε στο Μαραθώνα, στην περιοχή που κάηκε το καλοκαίρι από καταστροφικές πυρκαγιές. Γιατί διάλεξες το συγκεκριμένο τοπίο?
D.D: Το σκεπτικό πίσω από τη φωτογράφηση είναι να καταδείξουμε όλα τα άσχημα πράγματα που κάνουμε στη φύση και καταστρέφουμε ό,τι έχει απομείνει από αυτή. Θέλαμε να κάνουμε μια δραματική φωτογράφηση, να δώσουμε την εικόνα μιας γυναίκας που ήρθε από το παρελθόν και υποφέρει με όσα συμβαίνουν σήμερα. Στόχος ήταν να περάσουμε ένα μήνυμα της αφύπνισης.
Οι καμένες εκτάσεις στο Μαραθώνα δείχνουν ακριβώς το μέγεθος της καταστροφής που γίνεται από τον άνθρωπο. Ελπίζω να αφυπνιστούμε για τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας και να συμβάλουμε στην επίλυση τους. Ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε τη μοναδικότητα και την προσωπικότητα του καθενός, την προσωπική έκφραση, κόντρα στις δυνάμεις μαζοποίησης.
Φωτογράφος ήταν η Φένια Λαμπροπούλου, Make Up Artist η Μαρίνα Κουτσουμπά, μοντέλο η Liss Bowens, ενώ το styling και τα μαλλιά τα επιμελήθηκα η ίδια.
F-I: Μίλησε μας λίγο για το ThetaMAG, στην ομάδα του οποίου ανήκεις.
D.D: Το ThetaMAG είναι ένα καινούριο free press περιοδικό, η ομάδα του οποίου αποτελείται από φωτογράφους, στυλίστες και ενδυματολόγους, με περιεχόμενο κατά βάση τη μόδα. Είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία όλοι, σαν επαγγελματίες μαθαίνουμε και ερχόμαστε σε επαφή με καινούργια πράγματα. Τώρα ετοιμάζεται το 4ο τεύχος του. Εγώ είμαι υπεύθυνη για την ύλη που αφορά shopping tips και τάσεις της μόδας και κάνω και μια μελέτη για διαφημίσεις.
Photos from DaRousso Catwalk Spring/Summer 2010:
…παρατηρείστε τα γήινα χρώματα και τις απλές, λιτές γραμμές, με έμφαση ορισμένες λεπτομέριες…
Credit from the shooting “Burnt Dreams”
photo: Fenia Lampropoulou
make-up: Marina Koutsoumpa
model: Liss Bouwens
styling and hair: Dusanka Duric
clothes: DaRousso
jewellery: Dusanka Duric, Bres by Teti
Επόμενο βήμα για την Dusanka και το DaRousso είναι η προετοιμασία ανδρικής collection για την επόμενη σεζόν και κάποιες φωτογραφήσεις της υπάρχουσας. Να της ευχηθούμε καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνει και σίγουρα έχουμε πολλά να περιμένουμε από αυτήν στο μέλλον.
Danai**

No comments:

Post a Comment